As xornadas técnicas sobre viticultura celebradas o sábado
na tenda-escola do Deán, na Pobra, deron moito de si. Durante as charlas
falouse longo e tendido da cultura e a historia dos viños en Galicia e na
bisbarra e das especies de uva que se cultivan na zona, pero logo se abriu un
animado debate no que saíron á luz diversas propostas defendidas por produtores
e bodegueiros da Indicación Xeográfica Protegida Viños dá Terra de Barbanza e
Iria. A creación de cooperativas para concentrar a produción dos caldos é unha
das apostas dos profesionais.
O obxectivo das xornadas, organizadas pola Asociación Galega
de Viticultura era animar os barbanzanos a que non abandonen a elaboración de
viño, pero a aposta vai máis alá e trátase de racionalizar ao máximo a produción.
O potencial da bisbarra é enorme, xa que, segundo explicou Francisco Crusat,
presidente da asociación xurdida en torno a Viños dá Terra, están rexistradas
dúas mil hectáreas de terreo dedicadas ao cultivo de uva pero están repartidas
en unidades pequenas: «Interésanos a creación de dúas ou tres cooperativas para
concentrar produción».
Neste sentido, falouse tamén da importancia de agrandar as
unidades de explotación dedicando ao cultivo de uva terreos comunais que agora
se utilizan para a plantación de especies como o eucalipto «que non teñen
sentido non século XXI e que contribúen á propagación dous lumes».
Rías Baixas
Outra das cuestións que se formularon antes de poñer o punto
e final ao debate é a necesidade de que haxa maior apoio institucional para os
viticultores de Barbanza, que se consideran abandonados, unha idea que enlaza
con outra demanda que non é nova: a inclusión de Viños dá Terra na denominación
Rías Baixas.
Logo, e como broche inmellorable á xornada, os
asistentes degustaron os caldos das tres adegas da indicación xeográfica Viños
dá Terra.
fonte: La Voz de Galicia