lunes, 2 de septiembre de 2013

Viños da Terra aposta por concentrar a produción vinícola creando cooperativas

As xornadas técnicas sobre viticultura celebradas o sábado na tenda-escola do Deán, na Pobra, deron moito de si. Durante as charlas falouse longo e tendido da cultura e a historia dos viños en Galicia e na bisbarra e das especies de uva que se cultivan na zona, pero logo se abriu un animado debate no que saíron á luz diversas propostas defendidas por produtores e bodegueiros da Indicación Xeográfica Protegida Viños dá Terra de Barbanza e Iria. A creación de cooperativas para concentrar a produción dos caldos é unha das apostas dos profesionais.

O obxectivo das xornadas, organizadas pola Asociación Galega de Viticultura era animar os barbanzanos a que non abandonen a elaboración de viño, pero a aposta vai máis alá e trátase de racionalizar ao máximo a produción. O potencial da bisbarra é enorme, xa que, segundo explicou Francisco Crusat, presidente da asociación xurdida en torno a Viños dá Terra, están rexistradas dúas mil hectáreas de terreo dedicadas ao cultivo de uva pero están repartidas en unidades pequenas: «Interésanos a creación de dúas ou tres cooperativas para concentrar produción».

Neste sentido, falouse tamén da importancia de agrandar as unidades de explotación dedicando ao cultivo de uva terreos comunais que agora se utilizan para a plantación de especies como o eucalipto «que non teñen sentido non século XXI e que contribúen á propagación dous lumes».

Rías Baixas


Outra das cuestións que se formularon antes de poñer o punto e final ao debate é a necesidade de que haxa maior apoio institucional para os viticultores de Barbanza, que se consideran abandonados, unha idea que enlaza con outra demanda que non é nova: a inclusión de Viños dá Terra na denominación Rías Baixas.

Logo, e como broche inmellorable á xornada, os asistentes degustaron os caldos das tres adegas da indicación xeográfica Viños dá Terra.