Mulleres traballando nunha cooperativa de El Ejido (Almería).
Cunha facturación de case 20.000 millóns de euros e máis do 45% do valor da produción nacional, as cooperativas son un dos piares máis importantes no desenvolvemento da actividade agraria. As preto de 4.000 entidades, que suman 1,2 millóns de socios, cobren dende a política de vendas e comercialización ata as de aprovisionamento, pasando pola transformación de produtos. Crean ao redor de 100.000 empregos no medio rural.
Aínda que nos últimos anos se produciu certo proceso de integración, os grandes grupos non chegan a unha ducia a galega Coren, especializada no sector avícola, é a única que factura máis de 1.000 millóns de euros. Outros grandes grupos cooperativos son as andaluzas Covap, Hojiblanca e Oleoestepa, Central Lechera Asturiana, e a vasca Iparlat. Malia que as cooperativas levan o peso dominante na produción de materias primas en sectores como o do aceite de oliva ou do viño, á hora da verdade ese peso non se traduce en poder real nos mercados. Nuns casos, saen perdendo fronte ás industrias procesadoras; noutros, fronte ás grandes empresas de distribución.
Á vista desta situación, o Ministerio de Agricultura marcouse como un dos obxectivos desta lexislatura o desenvolvemento dun forte proceso de consolidación das cooperativas agroalimentarias para lograr uns grupos con maior capacidade para competir nos mercados nacional e internacional. O Goberno aposta por articular este proceso a través da figura das Entidades Asociativas Prioritarias, aprobadas hai case un ano pola Lei de Fomento á Integración Cooperativa.