martes, 11 de diciembre de 2012

Despensas sostibles e de calidade

Unhas mil familias galegas intégranse en cooperativas de consumo agroecolóxico para abastecerse de produtos frescos e sen intermediarios.

Dende que nos 80 o consumo agroecolóxico comezou a dar os seus primeiros pasos en España a súa expansión foi silenciosa pero constante, e mesmo en tempos de crise as asociacións e cooperativas ecolóxicas lograron manter o seu crecemento entre un 8% e un 20% anual. ¿A clave? Produtos frescos, de calidade e a un prezo que, ao contrario do que se pensa, non necesariamente sae máis caro que o dispoñible nas grandes superficies. 

Ao redor dun millar de familias galegas aposta xa por encher a súa neveira de forma responsable e con criterios sostibles. A fórmula elixida por estes consumidores elimina intermediarios e permite garantir a agricultores e gandeiros un prezo mínimo polos seus produtos.

Promotores e membros das principais cooperativas agroecolóxicas que funcionan en Galicia, como Árbore, en Vigo, con 330 socios, A Xoaniña, en Ferrol, cuns 200, ou A Cova dá Terra, de Lugo, con 160 unidades de consumo, sosteñen que se pode chegar a aforrar ata un 30%. 

A fórmula para conseguir o maior nivel de aforro, explican, consiste en integrarse no tecido asociativo, orientar axeitadamente a forma de consumir e optar na medida do posible por produtos de tempada e a granel. "O sistema cooperativo pon solucións reais ao nivel de calidade e prezo pero falta moito consumo consciente e coñecemento", explica Diego Alonso, de Árbore.

A cooperativa viguesa Árbore vende productos ecolóxicos aos seus socios