lunes, 17 de diciembre de 2012

Hortoflor 2: produción, venda e comercialización de flores cortadas e produtos hortícolas



Hortoflor 2 é unha sociedade cooperativa galega de que leva máis de vinte anos de funcionamento dedicada á produción e comercialización de produtos hortícolas e de flor cortada procedentes das explotacións dos seus socios. A súa sede social e centro de operacións encóntrase nas naves situadas no lugar de Barbantes Estación, concello de Cenlle; tamén ten habilitados dous puntos de recollida de mercadoría para os socios das zonas máis afastadas de Verín e Bande.

As explotacións agrícolas dos socios que se integran en Hortoflor 2 sitúanse en zonas, como case toda Galicia, predominantemente minifundistas onde a agricultura alcanzaba soamente niveis de autoconsumo cunha rendibilidade practicamente nula, formas tradicionais de traballar a terra e unha deficiente comercialización sen ningunha orientación ao mercado. 

Tratando de salvar o devandito problema en 1984 un grupo de 27 agricultores fundaron esta sociedade co obxectivo de aumentar as súas rendas agrarias, reunindo as súas producións ata obter un volume de mercadoría abondo que fixese viable a comercialización. Actualmente son máis de 200 os socios cooperativistas de Hortoflor 2, aos que hai que sumar uns, ao redor, de 100 colaboradores que, cun investimento mínimo, se dedican fundamentalmente ao cultivo de feixón e outras hortalizas en época estival, creando así unha actividade que serve de complemento á renda familiar.

As cooperativas agrarias frean a despoboación do medio rural galego


A comunidade galega superou a barreira do millar de cooperativas, o que a coloca como a oitava autonomía no ránking español. Os últimos datos achegados pola Administración galega revelan que estas empresas contan con 83.000 socios e xeran 11.000 empregos directos. Especial relevancia teñen as cooperativas agrarias, que supoñen case o 40% do total, facturan 1.200 millóns de euros e crean máis de 4.000 postos de traballo directos. Estes e outros datos foron expostos nun foro organizado pola Consellería de Asuntos Sociais e a Fundación Santiago Rei Fernández Latorre.

Higinio Mougán, xerente da Asociación Galega de Cooperativas Agrarias (Agaca), sostén que «estas sociedades se caracterizan por unha serie de particularidades que lles asinan un peso económico e social propio e que ás converten en ferramenta imprescindible para ou desenvolvemento de calquera política agraria e de creación de emprego».

O futuro

Os expertos reunidos no foro insistiron en que as cooperativas agrarias son un instrumento clave para a dinamización do medio rural: os últimos datos do Libro Branco do Cooperativismo, promovido pola Xunta, revelan que estas sociedades vinculadas ao sector primario xeran 4.100 empregos directos. A empresa que máis emprego crea é Coren, seguida de Feiraco.

Mougán considera que, despois de tantos anos, as cooperativas poden presentar unha serie de fortalezas que as converten nun modelo empresarial imprescindible na sociedade galega. O xerente de Agaca recorda que as cooperativas son pioneiras na implantación da Responsabilidade Social Corporativa (RSC) e na conciliación da vida familiar e laboral. «Ademáis, somos modélicos en seguridade e saúde laboral e ou que é máis importante, apostamos decididamente pola estabilidade laboral e ou emprego feminino», explica Mougán.

Os informes

Segundo os datos achegados pola Administración autonómica, o 70% do emprego cooperativo é indefinido e o 47% dos ocupados son mulleres. Os expertos nesta fórmula societaria, non obstante, recoñecen que as cooperativas terán que superar algunhas debilidades para ser competitivas no futuro: a falta de mercadotecnia, a imaxe e o déficit de formación son tres das cuestións a resolver.?

«Ás cooperativas agrarias, por exemplo, actúan frecuentemente en bisbarras desfavorecidas onde nunca chegarían outras empresas e por elo deben superar especiais condicións desfavorables e importantes limitacións; neste senso moitas desincre sociedades, especialmente ás pequenas e localizadas en bisbarras illadas atópanse ante a dificultade de contar entre vos seus traballadores con técnicos cualificados», detalla o xerente de Agaca.

Para superar estas situacións e ser máis competitivas no futuro, estas sociedades comezaron xa a optar pola colaboración entre elas e por fusionarse como vía para incrementar a rendibilidade. Malia este proceso, a unión de sociedades en Galicia e en España é baixa en comparación co resto de países da UE. No conxunto de Europa existen na actualidade máis de 40 cooperativas cun volume de facturación superior aos mil millóns de euros e nesa lista, por agora, non figura nin un só grupo español.

En Galicia, as pequenas sociedades, pouco rendibles e con escasa actividade, son absorbidas por cooperativas moito maiores.

As cooperativas en Córdoba emerxen en sectores como a dependencia e o turismo


A crise económica obrigou sectores tradicionais que se converteran en grandes atractivos para o sector cooperativo a adaptarse e adecuarse á nova situación para responder aos cambios que se produciron e á caída do consumo. Actividades que seguen acaparando o maior número de empresas cooperativas, como sucede coa industria, o comercio e a hostalaría, están a deixar paso a outros sectores emerxentes na provincia de Córdoba, aínda que o ritmo de creación de sociedades está a ser menor que en anos anteriores. "Esta situación de crise afecta a todos os ámbitos e as cooperativas tamén se viron prexudicadas. Este ano apréciase unha diminución de novas constitucións" "con respecto a anos anteriores", indica Damián Cánovas, xefe de servizo de Cooperativas da Xunta en Córdoba. Malia iso, remarca que o cooperativismo "está a conseguir manterse de mellor xeito nesta situación que outras fórmulas empresariais".

Pero, cales son as actividades con máis futuro en Andalucía e en Córdoba? Nos centros Andalucía Emprende as cooperativas que se constituíron nos últimos anos corresponden, sobre todo, ao sector servizos (60%), mentres que teñen menor importancia a industria (20%), agricultura (10%) e construción (10%).

A cooperativa Mar de Arosa consegue os permisos para poñer en marcha a cetaria


Os socios da cooperativa Mar de Arosa de Abanqueiro celebraron unha asemblea na que aprobaron por unanimidade as contas do 2011 e debateron os seus novos proxectos. O máis relevante é a posta en marcha da depuradora e a cetaria de Portomouro, para o que xa contan cos permisos da Xunta e do Concello de Boiro. A construción das instalacións hai tempo que finalizou, se ben está pendente dotalas da maquinaria precisa.


O presidente da entidade, Juan José Dieste, sinalou que a previsión é que a cetaria comece a funcionar a próxima Semana Santa, aínda que todo dependerá de se conseguen unha subvención para tal fin. Recentemente, á cooperativa Ría de Arosa denegáronlles unha axuda para vixilancia.

A intención da entidade de Abanqueiro é comercializar o produto a grande escala. Na asemblea, Juan José Dieste instou os socios a loitar para sortear a crise económica actual, que tamén está a azoutar a este sector produtivo.