Para visualizar o manual completo premer no seguinte enlace: Manual para a posta en marcha de proxectos de autoemprego cooperativo
A Oficina de Fomento Cooperativo da Mancomunidade Terra de Celanova vencellada á Rede Eusumo ven de iniciar a súa andaina, grazas ó apoio da Dirección Xeral de Relacións Laborais da Consellería de Traballo e Benestar a través da Subdirección Xeral de Cooperativas e Economía Social, e ao financiamento do Fondo Social Europeo.
lunes, 12 de agosto de 2013
¿Falamos de queixo de cabra de produción cooperativa?
As abas da Serra do Xurés, en Riocaldo (Lobios), e as da
Serra do Burgo, en Castro Caldelas, alimentan durante todo o ano a dous rabaños
cuxo leite é a base para os dous únicos queixos galegos de cabra, con espazo
propio e diferente ao dos queixos de leite de vaca con denominación de orixe
Tetiña, Arzúa-Ulloa, afumado San Simón dá Costa e Cebreiro, con ducias de
produtores en toda Galicia.
No Xurés, un rabaño de 200 cabras alpinas pastoreadas por
Xosé Antonio Dacuña son o seu patrimonio empresarial voluntariamente elixido no
ano 2005 tras percorrer toda España a xornal como soldador, segundo explicou a
Europa Press.
"Decidín volver porque Riocaldo, onde me criei, é o
lugar máis fermoso do mundo, e aquí pastoreo e muxidura as cabras para levar o
leite a unha queixaría de Celanova, onde facemos un queixo único, cunha leve
pasteurización a 30 graos e curación de dous meses, cuxo sabor cambia segundo a
época do ano en que se faga", detallou Dacuña.
En xaneiro, segundo o pastor, o queixo é suave e cremoso,
pois durante o inverno é cando o rabaño ten máis verde para comer e cada cabra
dá uns tres litros diarios de leite, "mentres que en verán, nada máis
agostar se o monte, as cabras pasan a producir un litro diario de leite e o
queixo resultante é máis compacto, de sabor máis forte e máis parecido ao de
Castela", engadiu.
CABRAS, LOBOS E REDES
O queixo do Xurés pódese comprar no País Vasco, en
Barcelona, na praza de abastos de Santiago de Compostela e en todas as tendas e
feiras do ámbito de Riocaldo, no municipio de Lobios, ademais de na confeitaría
que é o último proxecto empresarial, por agora, de Dacuña.
O pastor non só elabora queixos co leite das súas cabras
senón que tamén comercializa o esterco "porque moído é moi práctico para
as hortas", detallou, ademais de conseguir o apoio veciñal polo labor
"rozadora total" do seu rabaño nas 60 hectáreas de monte comunal que
ocupa.
Os seus únicos inimigos son as redes que pechan os terreos
veciños, onde algunha cabra morre tras quedarlle a cabeza atrapada, e o lobo
que dá conta das máis vellas do rabaño. "En total, cada ano teño unhas 26
baixas que repoño deseguida", rematou.
"COMO CABRAS" EN CASTRO CALDELAS
En 2006, dúas parellas de cabreiros procedentes de Madrid
coñecéronse no pobo de Tronceda (Castro Caldelas) e rexistraron unha queixaría
en forma de cooperativa na que permanecen Jorge Rincón Suz e a súa esposa, como
empresa familiar cuxo saldo anual é de 400 litros de leite por cada unha das
160 cabras que coidan para obter 7000 quilos de queixo "de pasta
prensada" en pezas de varios tamaños e maduración de dous e cinco meses.
Rincón explicou a Europa Press que a elaboración de queixo
de cabra foi unha inquietude dende que chegou a Galicia 10 anos antes de montar
a cooperativa, e na súa casa se chaman a si mesmos "frikis" dos
queixos pois falan sempre sobre como innovar e probar diferentes elaboracións
"que comercialmente non teñen saída no mercado galego pero son riquísimos
e fanse por encarga", detallou.
Así, na queixaría da cooperativa 'Como Cabras', segundo o
día en que se vaia de visita, poderase probar queixo elaborado con "pasta
ácida", ou "balorecido" coa codia "florecida" dalgún
tipo de fungo "penicilio" que se distingue pola cor e o sabor, ou
queixo dun ano de maduración elaborado en tamaño de 8 quilos.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)