martes, 11 de diciembre de 2012

Despensas sostibles e de calidade

Unhas mil familias galegas intégranse en cooperativas de consumo agroecolóxico para abastecerse de produtos frescos e sen intermediarios.

Dende que nos 80 o consumo agroecolóxico comezou a dar os seus primeiros pasos en España a súa expansión foi silenciosa pero constante, e mesmo en tempos de crise as asociacións e cooperativas ecolóxicas lograron manter o seu crecemento entre un 8% e un 20% anual. ¿A clave? Produtos frescos, de calidade e a un prezo que, ao contrario do que se pensa, non necesariamente sae máis caro que o dispoñible nas grandes superficies. 

Ao redor dun millar de familias galegas aposta xa por encher a súa neveira de forma responsable e con criterios sostibles. A fórmula elixida por estes consumidores elimina intermediarios e permite garantir a agricultores e gandeiros un prezo mínimo polos seus produtos.

Promotores e membros das principais cooperativas agroecolóxicas que funcionan en Galicia, como Árbore, en Vigo, con 330 socios, A Xoaniña, en Ferrol, cuns 200, ou A Cova dá Terra, de Lugo, con 160 unidades de consumo, sosteñen que se pode chegar a aforrar ata un 30%. 

A fórmula para conseguir o maior nivel de aforro, explican, consiste en integrarse no tecido asociativo, orientar axeitadamente a forma de consumir e optar na medida do posible por produtos de tempada e a granel. "O sistema cooperativo pon solucións reais ao nivel de calidade e prezo pero falta moito consumo consciente e coñecemento", explica Diego Alonso, de Árbore.

A cooperativa viguesa Árbore vende productos ecolóxicos aos seus socios

A outra gran baza desta forma de facer a compra é a calidade. "En sabores, texturas e visualización, a diferenza é inmensa. Ao saber que poden ter o produto fresco, á porta de casa e cunha relación calidade-prezo na que a diferenza é ínfima moita xente está disposta a cambiar, opina Alonso. A crise, neste sentido, xoga mesmo ao seu favor, xa que "hai un tipo de consumidor máis consciente que investiga para conseguir os produtos", apunta A Cova dá Terra.

Ao abano de organizacións de consumo consciente e responsable en Galicia súmanse colectivos como a Cooperativa Zocamiñoca, da Coruña, Semente, de Ourense, ou A Gradicela, de Pontevedra, que a diferenza dos anteriores, carecen de establecemento público e distribúen os pedidos aos seus socios nos seus respectivos locais. No caso de Zocamiñoca, Marcial Branco coincide en que "cada vez hai máis xente concienciada" e que prefire "tomar unha copa menos que comer unha mazá cultivada con pesticidas en Chile".

Para Víctor Barro, de Semente, "a crise deunos unha razón para existir non só como alternativa económica, senón como alternativa para os produtores".

Pero a pesar do seu crecemento en número e en volume económico estiman que este sector podería estar a facturar un millón de euros anuais en Galicia.

No hay comentarios: