Un viño branco xenérico da Rúa (Valdeorras - Ourense), cuxo
prezo é de 1,5 euros nos supermercados, accedeu á elite enolóxica mundial da
man de Robert Parker.
Robert Parker concede 93 puntos a un viño de 'inquilino'
Trátase da marca 'Rúa' colleita 2010, un viño básico,
elaborado coa uva foránea 'pombo' (tamén coñecida como 'xerez'), que aparece
valorado con 90 puntos na guía que todos os anos edita o experto
estadounidense, e que se usa como referencia comercial internacional.
A elevada puntuación foi anunciada no seu momento polo enólogo Julio
Ricarte, da adega cooperativa de Virxe das Viñas, que aglutina 600 socios.
Ricarte engadiu que o godello que exportan a Estados Unidos,
'Tempestade', obtivo 92 puntos, unha puntuación tamén alta, pero non tan
estraña para os caldos elaborados con este tipo de uva.
Estannos a empezar a chegar pedidos de todo o mundo,
explicou Julio Ricarte. Non obstante, esta demanda non é estraña para unha
marca que se consegue no supermercado pagando 1,50 euros por botella.
"Competiu cos viños máis caros do mercado na categoría
de brancos", engadiu o experto. Á súa vez, para comprar unha botella do
godello hai que pagar 3,5 euros. Estes prezos son notablemente máis baratos que
os 7 e 38 dólares, respectivamente, que pagan os americanos, tras cargar os
portes, impostos de alfándegas e outros gastos.
Esta diferenza de tarifas non influíu no interese mostrado
polos consumidores de Estados Unidos, que aumentou as previsións de vendas de
40.000 ás 150.000 botellas de 'Rúa', un número moi superior ás 25.000 botellas
de godello, cuxa colleita foi moi reducida.
"Agora, tamén nos piden o tinto xenérico dende Estados
Unidos", afirmou Julio Ricarte, que atribúe ás características de
Valdeorras o éxito destes caldos.
A uva Palomino
A uva 'Pombo Fino' tamén denominada 'Xerez' ou 'Listán' é
unha variedade foránea que se reparte amplamente por toda a península.
Actualmente está uva está en proceso de eliminación en Galicia, a favor das
variedades nobres.
Esta variedade non produce viños de gran calidade e non se
adapta ben á climatoloxía galega. Xera viños sinxelos, pouco expresivos, de
baixa graduación e pouca acidez con tendencia á evolución oxidativa.
No hay comentarios:
Publicar un comentario