A pesar da crise económica e do seu impacto no consumo alimentario, as cooperativas agroalimentarias de Castela e León gañaron cota de mercado. Nos dous últimos anos o seu crecemento a nivel económico foi dun 11,9%, pasando de facturar 2.122 millóns de euros a máis de 2.375.
Estádevos datos, segundo a Unión Rexional de Cooperativas Agrarias de Castela e León (Urcacyl) reflicten a solidez desta fórmula empresarial, que mostra unha maior resistencia ás crises. A iso hai que engadir unha maior presenza das cooperativas na transformación dos produtos agrarios e nos mercados internacionais.
Por sectores as cooperativas de Castela e León facturaron: en cultivos herbáceos 586 millóns; en alimentación animal 403,5; en subministracións, 359,9; en azucre e remolacha 196,6; en ovino 279,2, en vacún de carne e leite 167,3; en porcino 153,3; en viños 68,8; en froitas 33,5; en avícola 31,9 e noutros sectores 108,6.
Para Urcacyl, 2014 estivo marcado polas incertezas que xerou a nova Política Agraria Común que comezará a aplicarse en 2015, e polos baixos prezos no sector agrícola.
Na parte positiva, Urcacyl resalta, a integración cooperativa para conseguir a desexada reestruturación do cooperativismo agrario. Así, si o Ministerio regulou os requisitos que debe cumprir unha Entidade Asociativa Prioritaria a nivel nacional, a conselleira de Agricultura, Silvia Clemente, "foi sensible" ás necesidades do cooperativismo e incorporou no artigo 158 da Lei Agraria a creación de Entidades Asociativas Agroalimentarias Prioritarias de carácter rexional. Esta fórmula, que fora demandada dende Urcacyl polas súas entidades asociativas, vai permitir o crecemento das cooperativas e das actividades agropecuarias que desenvolven, e que nos próximos meses será regulada regulamentariamente.
Dende Urcacyl estase a traballar coa Consellaría de Agricultura e Gandaría no establecemento dos requisitos que deberán cumprir as cooperativas e os seus socios para ostentar a condición de prioritarios, así como nas diferentes fórmulas de colaboración que deberán levarse a cabo entre aquelas que non alcancen a cumprir eses requisitos, ou entre estas e as prioritarias, afirma a organización que dirixe Xerónimo Louzán.
A agroalimentación, conclúe a organización, converteuse nun sector estratéxico no noso país nos últimos anos, " e as cooperativas revelámonos como as fórmulas máis axeitadas" para mellorar non só a capacidade de negociación dos produtores, senón para avanzar na cadea agroalimentaria e trasladarlles un valor engadido que doutra forma iría parar a outros operadores, afirman dende Urcacyl.
fonte: El Economista.es
No hay comentarios:
Publicar un comentario