miércoles, 26 de diciembre de 2012

A Gran Mazá neoiorquina alberga un restaurante cooperativo chamado Colors


Nun sector que ofrece as peores condicións laborais nos Estados Unidos naceu Colors, un esforzo colectivo emprendido por traballadores para lograr traballo digno e condicións de traballo decentes.

Un grupo de traballadores de restaurante que perderon o seu emprego a causa dos atentados do 11 de setembro de 2001 en Nova York, agora constrúe o seu propio centro de traballo. O restaurante cooperativa chámase Colors e busca un nivel de vida digno para os seus traballadores, nun ambiente "onde teñen igual propiedade e poder sobre as decisións", relata Cathy Dang, asesora de Colors.


Actualmente, hai dous sitios de Colors, o primeiro en Nova York e o segundo en Detroit. O Colors de Nova York é un restaurante cooperativa, o primeiro no seu tipo, propiedade dos traballadores -aínda que os seus integrantes cambiaron algunhas veces, aínda permanecen algúns dos traballadores do grupo de 2001-, que tivo un grande éxito entre organizacións sen fins de lucro e outros aliados.

Aberto para ceas e eventos especiais, Cor Nova York actualmente emprende algunhas remodelacións para cumprir coas demandas do mercado. Aquí tamén se capacita traballadores no programa de formación profesional da organización laboralista Restaurante Opportunities Center United (ROC United) de Nova York, o Instituto CHOW (Colors Hospitality Opportunities for Workers).

Colors Detroit é un programa de ROC Michigan que funciona como un espazo de capacitación sen fins de lucro para o seu programa de formación profesional. Está aberto para xantares, e os estudantes do programa de formación completan unha pasantía pagada traballando como camareiros, adquirindo as habilidades para avanzar cara a postos con salario digno na industria restaurantera.

Moitos dos estudantes do Instituto CHOW son inmigrantes e traballadores de cor que a miúdo non reciben o adestramento para avanzar nesta industria debido á discriminación racial. "Colors é o espazo de capacitación que lles ofrece a oportunidade de gañar un salario nunha industria onde as normas da práctica laboral se estableceron moi baixo", sinala Dang en entrevista con desinformemosnos.

Un mellor traballo en Colors:

Neste contexto -tamén despois dos ataque ás Torres Xemelgas- naceu Restaurante Opportunities Center United (ROC United), ata o momento a única organización nos Estados Unidos que se dedica exclusivamente aos traballadores deste sector.

Os traballadores que despois iniciarían Colors buscaban traballar en restaurantes que tivesen boas prácticas, que lles pagasen máis que o salario mínimo aos traballadores que reciben propinas-que é de 2.13 dólares por hora para meseros, baristas e mensaxeiros- e polo menos nove dólares por hora para os traballadores de cociña, que non reciben propinas, que lles desen días pagados por enfermidade e oportunidades de ascenso.

Co apoio de ROC Nova York, estes traballadores comezaron o proxecto Colors. A Clínica de Dereito da Escola de Leyes Fordham axudou a esbozar o convenio operativo de Colors, polo que os traballadores-propietarios tiñan que inverter tempo a cambio de gañar propiedade do restaurante. ROC Nova York e investidores italianos tamén puxeron recursos para que Colors Nova York arrancase en 2006.

O salario actual dun traballador de Colors depende da posición e non necesariamente é tan doado, pois os traballadores son os donos do restaurant. Se o dono-traballador contrata empregados, o persoal de cociña gaña entre 12 e 16 dólares por hora; se son baristas ou meseros, gañan 5 dólares a hora máis as propinas, que é o ingreso mínimo polo que loitamos para os traballadores con propina nos Estados Unidos," apunta Cathy Dang, integrante de ROC. Ademais, "todos os traballadores teñen tres días pagados por enfermidade ao ano, despois de seis meses de antigüidade,".

Cathy Dang puntualiza que Colors Detroit tivo un inicio un pouco diferente, pois houbo axuda financeira de fundacións. Colors Nova Orleans, que abrirá no futuro, tamén será cooperativa de traballadores pero cun grupo de apoio baseado nos consumidores, para que se involucre os comensais no melloramento das condicións laborais da industria.

"Colors ten boas prácticas como empregador, prové dun salario digno, baixas por enfermidade pagadas e adestramento do persoal para que teña oportunidade de avanzar", resume Dang.

Como traballa Colors:

Cathy define a Colors como "un lugar de traballo onde se eliminan as dinámicas propietario-traballador e os traballadores teñen igual propiedade e poder sobre as decisións que se toman sobre o restaurante". Hai un Consello que consta de traballadores, integrantes dos grupos de apoio e membros de ROC para axudar a que o restaurante marche ben. "A meta é empoderar aos traballadores para que practiquen o goberno no seu lugar de traballo e a democracia nas decisións que se tomen no restaurante", precisa a asesora.

As Cores do futuro:

Colors expandirase a Nova Orleans en 2013; actualmente, fanse investigacións para potenciais aperturas de Colors en Los Ángeles e Washington.

"Colors diríxese cara á construción dunha cooperativa de traballadores-consumidores para involucrar os consumidores na promoción dun lugar de traballo máis xusto que adopte boas prácticas, que inclúe proporcionar salarios dignos, beneficios como os días pagados por enfermidade e ascensos internos," argumenta Cathy Dang. A súa idea é que "a peza-consumidor engarzará a unha base máis ampla de consumidores para que teñan un mellor entendemento do seu poder para premer á industria restaurantera para que ofreza mellores condicións de traballo", finaliza.

No hay comentarios: