martes, 18 de junio de 2013

A familia Gómez da comarca da Limia un paradigma de xestión cooperativa

Poucos exemplos pode haber máis paradigmáticos que o da familia Gómez Rodríguez para comprender como é A Limia. A bisbarra agrogandeira máis importante de Galicia segue viva malia a crise e outras presións externas grazas á teimosía e o esforzo de personaxes como Celso Gómez Valencia. Esa paixón pola súa terra -á vez orixe e sustento dos que a habitan- transmitiuna á perfección aos seus catro fillos, todos implicados en traballos relacionados co campo.


O cabeza de familia abriu camiño nos anos oitenta, cando contaba con pouco máis de 25 anos. Foi cofundador da cooperativa de vacas Antelana e, practicamente ao mesmo tempo, creou a súa propia explotación de porcos, bautizada como A Curuxeira. Comezou con 80 nais en ciclo completo e con moi poucos medios. «Agora témoo todo informatizado, pero entón empecei sen luz nin medios técnicos ningúns», conta Celso, que malia todo logrou que o negocio crecese e crecese. En 1986 xa tiña 150 nais, en 1990 alcanzou as 250, en 1996 as 500 e, finalmente, no 2007 chegou ás 800. Para facerse unha idea, a súa granxa consume cada día 17.000 quilos de penso, ten sete empregados e produce 18.000 porcos ao ano.

Os seus fillos conviviron con esta actividade dende que naceron e sempre botaron unha man. Celso (o terceiro) explícao moi ben: «Axudabamos non verán e ás fins de semana. Fomos educados nunha disciplina de traballo e aínda que sairamos ou sábado, ou domingo ás oito dá mañá estabamos aquí para traballar». Así as cousas, cando Álvaro (o maior) rematou o bacharelato, non tardou moito en comezar a traballar a tempo completo na granxa. Carlos (o segundo) estudou electrónica e incorporouse á explotación cando esta viviu a súa última ampliación. Celso axuda cando pode pero non se despegou da profesión. Máis ben ao contrario. É visitador de Coren. Para entendernos, é quen selecciona os porcos en función do seu peso. É capaz de saber, con escasa marxe de erro, cantos quilos ten un animal dunha soa ollada.

Finalmente, Marta (a menor) é xa enxeñeiro técnico agrícola, pero seguirá formándose. Iso non significa que se vaia afastar do negocio familiar: «Non futuro non descarto que poida vir aquí. Pode ser ou futuro dous nos vos fillos e hai que defendelo ou máximo posible». De feito, o fillo de Álvaro, de cinco anos, xa di que de maior quere ser o xefe da explotación.

E o avó, encantado. A Limia é unha bisbarra agrogandeira e segue sendo un bo negocio, asegura, aínda que inmediatamente matiza que, se é así, é grazas a Coren. Grazas a ela, só tense que preocupar de producir porcos. A xenética e a investigación facilítalles moito o traballo e en solitario sería imposible que os produtores puidesen facer fronte a ese tipo de gastos, relata.

Celso Gómez Valencia está satisfeito co traballo feito e quere deixar a testemuña aos fillos. «Agora son eles vos que teñen que levar ou tema», di, mentres os dous máis implicados no día a día (Álvaro e Carlos) asenten coa cabeza. «Aquí non hai traballo. Estamos vendo que moita xente dá nosa idade ten que marchar e nós temos a sorte de poder traballar nisto», di Carlos. O seu irmán Celso completa o argumento, pero en dirección oposta: «Eu vexo moitas granxas e non todos teñen a sorte de ter aos fillos traballando non negocio».

Todos os irmáns e o pai destacan o mesmo: a unidade que existe na familia tanto dentro coma fóra da explotación gandeira. «Iso se que é unha sorte», di Celso Gómez Valencia. E non lle falta razón.

No hay comentarios: