Preséntovos a Iniciativa social
para o ecoempleo ISOECO. Os impulsores desta iniciativa son desempregados que
se agruparon recuperando un terreo ecolóxico que estaba a punto de perderse,
debido á reducida marxe de beneficio que estaba a afogar os seus propietarios.
Co proxecto ISOECO volveron
producir e pretenden tecer redes de autoconsumo baseadas na relacion directa
entre o campo e a cidade, entre produtor e consumidor.
Un grupo de parados de Murcia
loita por encontrar un oco no mercado laboral sen renunciar á utopía. Fronte
aos que insisten en que só hai un camiño para saír da crise, este proxecto
pretende crear traballo decente a través da distribución xusta de produtos
agro-ecolóxicos.
Varios membros da Asemblea de
Persoas Paradas de Molina de Segura (Murcia) decatáronse coa denuncia e a
reivindicación de que non abondaba, senón que había que acompañar estas accións
con «a creación de alternativas». ISOECO naceu no ano 2011, «ante a dificultade
de encontrar traballo e a convicción de que só a través de inventarnos o noso
propio traballo poderiamos reinserirnos no mercado laboral», en palabras dun
dos seus impulsores, José Coy.
O colectivo que hoxe move a
iniciativa está formada por parados que se recoñecen «en risco de exclusión» (a
maioría con máis de 45 anos de idade). Algúns traballaron na agricultura, outros no comercio, as
artes gráficas, os servizos e ata no Terceiro Sector. Tamén coincidiron persoas
con traballo aos que lles seduciu a formulación de ISOECO e se converteron en «voluntarios».
A actividade económica
fundamental é a recuperación da agricultura tradicional, respectuosa co medio,
e a distribución, sen os custos, inconvenientes e presións que adoitan impoñer
os grandes intermediarios, a través de redes de consumo responsable. En agosto
do 2011 xa comezaron a cultivar nunhas terras en réxime de arrendamento que
xestionaba unha familia de agricultores a punto de abandonar por, segundo José
Miguel, novo agricultor ao membro da devandita familia, «a presión das cadeas e
multinacionais da distribución alimentaria que aplican a usura e a
sobreexplotacion dos pequenos agricultores pagando prezos por debaixo dos
custos, mentres que os produtos chegan ao publico cunha diferenza de orixe en
moitos casos por enriba dun 1.000%».
En novembro dese ano, comezaron a
distribución, ao principio con «grandes excedentes que nos enchían de preocupación»,
ata que conseguiron abrirse camiño e chegar a xente disposta a consumir estes
produtos, sen pasar polas grandes tendas. Na campaña seguinte, a de inverno,
houbo menos excedentes e ata falta de produtos puntuais que tiveron que
resolver a través do intercambio con outros agricultores. Este outono, cúmprese
un ano de funcionamento cos miras postos en que os gastos de produción e parte
da distribución se poidan cubrir. Con iso, daríanse por satisfeitos, dado que
atravesamos «unha época de profunda crise, na que levantar un proxecto
socioeconómico é tremendamente difícil,». Declara Paco Rosique, un dos
voluntarios que ten emprego, pero que moi activo na xestión dun dos grupos de
consumo de ISOECO chamado «Menoscodos» na zona de Cartagena.
ISOECO prové na actualidade sete
grupos de consumo ecolóxico da rexión de Murcia, nos que participan unhas 260
persoas. O seu obxectivo é chegar a 400 persoas a final de ano, a través do
boca a boca, as redes sociais e o tecido asociativo. Aínda que por agora non se
puxeron un límite de consumidores e grupos aos que abastecer, prefiren ir pouco
a pouco, consolidar o conseguido sen crear expectativas que non poidan atender.
Ata agora a aspiración principal
foi a xeración de «redes de comercialización e distribución», tal e como apunta
este destacado activista, «cuns criterios de proximidade e de construción dun
mercado social autoxestionado, que é un concepto que vai máis alá da comunidade
autónoma, xa que estamos abertos a cooperar así como intercambiar produtos e
servizos con proxectos similares doutros territorios, como xa os estamos a
facer,».
A produción está en mans dun novo
agricultor -que ten arrendadas unhas 20 hectáreas aínda que en produción ten
sete - e un enxeñeiro técnico agrícola, experto en «permacultura» (técnica para
a construción de sistemas ecolóxicamente sans e económicamente viables, a
través da integración da vivenda e o campo). Ambos os dous crearon unha empresa
chamada BIOALAMO, integrada en ISOECO, a través da cal se realiza tamén o
intercambio con outros agricultores, baseado no troco. «Insistimos moito na idea
da cooperación e apoio mutuo entre agricultores xa que no mundo que vivimos,
coa hexemonía tan grande que teñen as multinacionais e cadeas alimentarias a
única vía de futuro que ten o campo é a unión dos pequenos fronte aos grandes»,
matiza Felipe, comercial no paro. Ramon Navia, o enxeñeiro técnico agrícola
coparticipe en BIOLAMO e á súa vez presidente de ISOECO, manifesta que «existe
un fenomeno crecente de recuperar a terra e a horta, á vez que estamos a
recuperar produtos e sabores que só recordan os nosos avós. A globalizacion vai
contra a soberania alimentaria e o futuro dos pobos pasa por recuperala».
ISOECO procura conxugar as súas
«dúas almas» -a produción e a distribución-. Unha está no campo cos seus
problemas particulares e outra na cidade, cun ritmo totalmente distinto. A
xestión guíase polos principios da economía alternativa e solidaria, de feito
son socios fundadores da Rede de Economía Alternativa e Solidaria (REÁS) de
Murcia e aplican o seu código de boas practicas laborais e sociais, baseados no
respecto dos dereitos humanos e sociais. Como destaca Coy, «nun ámbito como é o
agrícola onde aos xornaleiros e xornaleiras se lles sobreexplota e se incumpren
os convenios, así como os dereitos laborais máis elementais é ir a
contracorrente, pero valorámolo como un dos nosos principais sinais de
identidade». Ademais, forman parte tamén da asociación FIAR-MURCIA, unha banca
ética nacida do tecido social.
Os criterios fundamentais son
garantir unha calidade tanto de produto coma de servizo a uns prezos accesibles
á maioría. A calidade do produto parece segura e avanzan no servizo: melloramos
moito dende o inicio, pero temos que mellorar aínda máis, xa que traballamos
con produto fresco que se recolle no mesmo día que se reparte, para garantir
calidade e iso require dunha loxística perfecta que estamos preto e empeñados
en conseguir», di Elisa, unha muller traballadora no paro, que xestiona un dos
grupos de consumo integrados en ISOECO.
Polo momento, conseguiron
recuperar a esperanza, o que non é pouco. Están no camiño de recuperar a súa
vida laboral e garantirse unha supervivencia digna, o que nunha época de
aumento da precariedade, a exclusión e a pobreza é toda unha proeza. Pero os
sonos non rematan aquí, xa pensan en poñer en marcha outros proxectos de
formación de «ecoagricultores», de transformación, de manipulación...
No hay comentarios:
Publicar un comentario