miércoles, 12 de diciembre de 2012

CO.SA.GA. Cooperativa Sanitaria de Galicia

A Cooperativa xorde en 1985, como consecuencia da convicción dun grupo de profesionais vinculados á sanidade, de que o mellor xeito de prestar un servizo de calidade aos seus pacientes é traballar en equipo.

MEDICINA EN EQUIPO:

Este concepto, MEDICINA EN EQUIPO, segue sendo hoxe en día o seu principal sinal de identidade. E poden dicir con enorme satisfacción, que non se equivocaron.

A súa concepción, un tanto especial, non é un mero exercicio teórico senón que a condición de Cooperativa, fai que cada ano reinvistan na propia actividade os excedentes que xeran, e na mellora das súas instalacións e equipos.

CREEN NUNHA MEDICINA QUE NON CURA ENFERMIDADES, SENÓN QUE CURA PERSOAS ENFERMAS:

Creen nunha Medicina que non cura enfermidades, senón que cura persoas enfermas, no sentido etimolóxico da palabra Medicina, non só significa curar senón tamén coidar, e isto é ao que se dedican na Cooperativa Sanitaria de Galicia, coidan e intentan curar persoas que necesitan a axuda dos seus profesionais.

Pedro López Espiño defende o cooperativismo na construción.

«O mesmo piso custa 180.000 euros nunha cooperativa e 280.000 nunha promotora». Defende a calidade e o prezo das vivendas promovidas por cooperativas.

Pedro López Espiño non morde a lingua. Policía retirado, hoxe dedícase por enteiro á cooperativa Parque Ofimático, onde espera levantar un edificio como xa fixo outras veces, en Eirís ou en Catro Camiños.

martes, 11 de diciembre de 2012

Despensas sostibles e de calidade

Unhas mil familias galegas intégranse en cooperativas de consumo agroecolóxico para abastecerse de produtos frescos e sen intermediarios.

Dende que nos 80 o consumo agroecolóxico comezou a dar os seus primeiros pasos en España a súa expansión foi silenciosa pero constante, e mesmo en tempos de crise as asociacións e cooperativas ecolóxicas lograron manter o seu crecemento entre un 8% e un 20% anual. ¿A clave? Produtos frescos, de calidade e a un prezo que, ao contrario do que se pensa, non necesariamente sae máis caro que o dispoñible nas grandes superficies. 

Ao redor dun millar de familias galegas aposta xa por encher a súa neveira de forma responsable e con criterios sostibles. A fórmula elixida por estes consumidores elimina intermediarios e permite garantir a agricultores e gandeiros un prezo mínimo polos seus produtos.

Promotores e membros das principais cooperativas agroecolóxicas que funcionan en Galicia, como Árbore, en Vigo, con 330 socios, A Xoaniña, en Ferrol, cuns 200, ou A Cova dá Terra, de Lugo, con 160 unidades de consumo, sosteñen que se pode chegar a aforrar ata un 30%. 

A fórmula para conseguir o maior nivel de aforro, explican, consiste en integrarse no tecido asociativo, orientar axeitadamente a forma de consumir e optar na medida do posible por produtos de tempada e a granel. "O sistema cooperativo pon solucións reais ao nivel de calidade e prezo pero falta moito consumo consciente e coñecemento", explica Diego Alonso, de Árbore.

A cooperativa viguesa Árbore vende productos ecolóxicos aos seus socios

lunes, 10 de diciembre de 2012

Beatriz Mato destaca a solvencia das Cooperativas pese a crise

A conselleira de Traballo e Benestar, Beatriz Mato, destacou a "solvencia", malia a crise económica, do cooperativismo, fórmula que creceu en Galicia "en máis de 3.000" no que vai de lexislatura, ata sumar máis de "1.100 cooperativas activas".


Así o destacou en declaracións aos xornalistas tras presidir o pleno do Conselo Galego de Cooperativas, no que a Xunta e as asociacións de cooperativas trazaron as accións que levarán a cabo en 2012, Ano Internacional das Cooperativas, para "promover e resaltar" esta fórmula empresarial.

Neste sentido, o titular de Traballo e Benestar sinalou que o Goberno galego "está a apostar especialmente" por este modelo "na actual lexislatura" debido ao "bo comportamento" que mostra "malia a conxuntura económica" ao "garantir un desenvolvemento sostible e xerar un emprego de calidade".

"Dende a nosa chegada ao Goberno galego os compromisos van máis alá das palabras", destacou Beatriz Mato antes de recordar que, no que vai de mandato, "se investiron máis de 16 millóns que serviron para crear máis de 3.000 novos socios en cooperativas".

Destes novos socios, case a metade - -1.459-- están agrupados nun total de 48 cooperativas que foron creadas no pasado exercicio, conforme detallou Traballo e Benestar.

Supoñen máis do 2% de ocupados galegos e presentan un volume de facturación de 2.435.000 euros.

Verghese Kurien, revolucionario do lácteo

Verghese Kurien, coñecido como O leiteiro de India, foi o pai da revolución branca, que transformou o país asiático no primeiro país produtor de leite e que mellorou a vida de millóns de granxeiros. Morreu o domingo pasado aos 90 anos.

Durante máis de 50 anos estivo á fronte da Federación de Mercadólogos de Cooperativas de Leite de Gujarat, que comercializa produtos lácteos co nome de Amul, a marca máis coñecida no país e que plantou cara a multinacionais como Nestlé.

A cooperativa, recoñecida como unha das máis exitosas no mundo, é propiedade de máis de tres millóns de pequenos granxeiros en case 16.000 aldeas indias. Exportan a 37 países leite en po, queixo fresco e manteiga clarificada, entre outros produtos. O empresario foi clave para facer leite en po procedente do búfalo, que en India goza de gran popularidade.

Kurien creou unha empresa libre e democrática que é un modelo de desenvolvemento rural, din os analistas. A campaña de publicidade de Amul é unha das máis controvertidas de India e durou máis de 50 anos. No anuncio, a nena Amul comenta agudamente os temas máis quentes da actualidade do país asiático.


Kurien naceu no Estado de Kerala, ao sur de India, en 1921. Enxeñeiro mecánico de profesión, especializouse na enxeñaría de lácteos. Foi subvencionado polo Goberno para estudar un máster na Universidade de Michigan (EUA), e cando volveu foi contratado nunha empresa gobernamental da cidade de Anand, no Estado de Gujarat. Tempo despois deixou este emprego, cando se lle propuxo poñer en marcha unha planta de procesamento de lácteos, que foi a semente de Amul e que transformou a Anand no centro da revolución branca. Kurien tamén estivo á fronte do Consello Nacional de Desenvolvemento de Lácteos, unha iniciativa do Goberno para replicar o modelo de cooperativa en todo o país.